Bombardement op de Oostertuinstraat

Engelse bommenwerpers

Duitsland wilde ook Engeland veroveren. Daarom vlogen Duitse piloten met jachtvliegtuigen en bommenwerpers de Noordzee over. Boven Engeland vochten ze met de Engelse piloten van de Royal Air Force (RAF). Maar deze luchtoorlog -in het Engels de Battle of Brittain- verloren de Duitsers. Nu begonnen de Engelsen Duitse soldaten, bunkers, kanonnen, havens en schepen te bombarderen. Je hoorde ze overvliegen, boven Enkhuizen. Onze stad lag op de vliegroute.

De Engelse piloten hadden ook een lijstje met doelen in Nederland bij zich. Voor als ze bommen over hadden op hun terugweg naar Engeland. Ook de haven van Enkhuizen stond op die lijst. Daar lagen Duitse schepen. Ook werden er schepen gebouwd voor de Duitse marine.

Brandbommen bij de Koepoort

Het was zaterdagnacht, 14 september 1940. In de werkplaats van wagenmaker Van Leeuwen op de hoek van de Westerstraat en de Spijtbroeksburgwal stond de was te weken in de tobbe. Alvast voor maandag, want dat was wasdag toen. Iedereen sliep. Plotseling viel er een brandbom dwars door het dak in de werkplaats. Oom Jan was er het eerste bij. Hij gooide de tobbe vol water en wasgoed op het vuur. Dat brandde nog harder, want het was een fosforbom geweest. Gelukkig kregen ze het vuur toch uit. Vader Van Leeuwen was niet voor niets vrijwilliger bij de brandweer. Ook op huizen aan de Burgwal waren brandbommen gevallen.

Bommen op de Oostertuinstraat

Een paar weken later, op zondagmiddag 6 oktober, vielen er weer bommen op Enkhuizen. Een Engels verkenningsvliegtuig had vrachtschepen in de haven gezien. Door zware bewolking boven Duitsland konden de bommenwerpers daar niet terecht. Daarom gooiden ze op Enkhuizen eerst zes bommen. Op de haven dachten ze. Maar ze vielen in de Oostertuinstraat en de Cromhoutstraat. Oostertuinstraat 3 en 11 werden compleet verwoest en het hoekhuis Oostertuinstraat/Cromhoutstraat bijna. Overal in de buurt sprongen de ramen kapot door de luchtdruk.

De vliegtuigen draaiden boven het IJsselmeer en gooiden nog eens een stel bommen op de haven zelf. Een brandbom viel boven op een bus, die voor Du Passage stond. Je kunt daar nu lekker Chinees eten, vlak bij de Wilhelminabrug. Er viel ook een bom in het water van de haven. Die verdween in de modder.