2e bombardement en bevrijding

Donderdag 15 maart 1945 was een mooie lentedag. Lekker, na al die kou! Echt weer om buiten te spelen of een eindje te gaan wandelen. Bij de havens of op het Landje van Top vlakbij de Drommedaris. Om half vier ‘s middags hoorde je plotseling vliegtuigen aankomen. Even later lieten ze bommen vallen op de Paktuinen, vlakbij de Drommedaris, in de Brugstraat en op de Havenweg. Het waren vliegtuigen van de Geallieerden. Ze mikten op de scheepswerf aan de Paktuinen en op Duitse marineschepen aan de kade.

De gevolgen waren verschrikkelijk. Niet minder dan 23 doden en veel gewonden. De Drommedaris en de Drommedarisbrug naar de Dijk waren zwaar beschadigd. Net als een aantal huizen in de buurt. Geen huis in deze buurt had nog dakpannen of ramen.

Juist omdat het zulk mooi weer was en je bij de havens lekker kon spelen, waren er veel kinderen bij. Bij een kind, Cees Schuit, werd een been afgerukt.

Anderen kinderen stierven zelf of raakten hun broertje of zusje kwijt.

Omgekomen kinderen

Ceesje Planting
Jan Jeltes
Albert Nordhorst
Reina Snel
Gerrit Smit
Oene Alex Edelenbosch
Johan Bekker
Kees Smith

Meteen na de klappen, die tot in Wijdenes te horen waren, begon de hulpverlening. De doden werden naar de gymnastiekzaal aan de Westerstraat gebracht. Dat zijn nu sportwinkeltjes tegenover het oude Weeshuis. De gewonden gingen naar het Snouck van Loosenziekenhuis.

Achteraf gezien

Achteraf gezien had het bombardement niet meer zoveel nut. Op de scheepswerf aan de Paktuinen werden al geen schepen meer gebouwd. Dus ook niet voor de Duitsers. Ze maakten er kacheltjes, wonderkacheltjes, om op te koken en je huis mee warm te houden. In de haven lagen nog maar een paar Duitse marineschepen. Wel heel veel bommen als het erom ging om die te raken.

Achteraf gezien duurde het nog maar anderhalve maand voor de bevrijding. Dit bombardement was het laatste grote drama in bezet Enkhuizen.

Bevrijd!

Op 5 mei 1945 gaf het Duitse leger in Nederland zich over. Nederland was weer vrij. Ook Enkhuizen. Iedereen wilde graag de bevrijders zien: die dappere Engelsen, Amerikanen, Polen of Canadezen. Maar het duurde toch nog even voor in Enkhuizen de eerste bevrijder aankwam. Elke dag gingen mensen naar de Koepoort om te kijken En eindelijk: daar kwamen ze! Een jeep en nog een auto kwamen door de Koepoort met vreemde militairen erin.

Verraders vast gezet

In de oude stadsgevangenis achter het stadhuis werden verraders opgesloten. Verder vierde iedereen feest. Hossend trokken ze door de straten. Nog dagenlang werd er op straat gedanst en gezongen.